Teamwerk participatie diensten header

SROI-verplichting invullen

Gefeliciteerd! Waarschijnlijk bezoek je deze pagina omdat je een aanbesteding hebt gewonnen? Waar begin je en hoe zet je Social Return in?

Teamwerk helpt je graag bij de invulling van jouw SROI-verplichting. Dit doen we door bedrijven de gewenste ondersteuning en de begeleiding te bieden.

Neem contact op
 

Waar begin je en hoe zet je Social Return in?

Teamwerk helpt je graag bij de invulling van jouw SROI-verplichting. Dit doen we door bedrijven de gewenste ondersteuning en begeleiding te bieden. Als sociale onderneming met een duidelijke missie, zet Teamwerk zich dagelijks in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door hen perspectief te bieden op duurzaam betaald werk. Dit doen we via intensieve begeleiding, praktijkleren, sociale innovatie en samenwerking met een breed netwerk van werkgevers.

Onze aanpak is gericht op het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met een hoog, duurzaam uitstroompercentage als gevolg:

Ruim 80% van onze kandidaten stroomt uit naar duurzame arbeid. 

Daarnaast begeleiden we kandidaten en bieden we jobcoaching aan om zeker te zijn van goede matches.

Ondersteuning bij het invullen van Social Return

Er zijn meerdere manieren om SROI in te vullen als opdrachtnemer. Teamwerk richt zich op
het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze ervaring en expertise in het begeleiden van deze kandidaten zorgen voor een hoge uitstroom naar vaste banen. Daarnaast begeleiden we kandidaten en bieden we jobcoaching aan om zeker te zijn van goede matches.

Wat is Social Return on Investment (SROI)?

SROI staat voor Social Return on Investment en is een instrument om maatschappelijke waarde zichtbaar en meetbaar te maken. Bij overheidsaanbestedingen betekent dit meestal dat een bepaald percentage van de opdrachtwaarde besteed moet worden aan het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk aan werkervaringsplekken, leerbanen of sociale projecten. Het doel is dat publieke uitgaven ook maatschappelijke impact opleveren.

Hoe hoog is de SROI-verplichting bij aanbestedingen?

De hoogte van de SROI-verplichting verschilt per opdrachtgever, maar ligt vaak rond de 5% van de opdrachtsom. Dat betekent dat een deel van de waarde van het contract besteed moet worden aan sociale inzet, zoals werkgelegenheid voor mensen uit kwetsbare doelgroepen. Sommige gemeenten hanteren een hoger percentage of stellen aanvullende eisen. De exacte invulling wordt doorgaans opgenomen in de aanbestedingsstukken.

Welke doelgroepen vallen onder SROI?

Onder SROI vallen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een arbeidsbeperking, langdurig werklozen, statushouders, jongeren zonder startkwalificatie of mensen uit de Participatiewet. Ook mensen die re-integreren na ziekte of vanuit een sociaal ontwikkelbedrijf kunnen meetellen. De precieze doelgroep wordt bepaald door de gemeente of opdrachtgever.

Hoe kan ik mijn SROI-verplichting invullen?

Je kunt je SROI-verplichting invullen door direct mensen uit de doelgroep in dienst te nemen, werkplekken beschikbaar te stellen of samen te werken met sociale ondernemingen. Daarnaast zijn er alternatieve invullingen, zoals het bieden van stages, opleidingen of het inkopen van producten/diensten bij sociale firma’s. Het is belangrijk om vooraf goed af te stemmen met de opdrachtgever of een SROI-adviseur. Zo voldoe je aan de eisen én creëer je maatschappelijke impact.

Wat zijn de voordelen van SROI voor mijn organisatie?

SROI biedt organisaties de kans om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en tegelijkertijd invulling te geven aan aanbestedingseisen. Het verbetert je reputatie, versterkt je positionering bij opdrachtgevers en kan toegang geven tot nieuwe opdrachten. Daarnaast draagt het bij aan een divers personeelsbestand en kan het positieve effecten hebben op je bedrijfscultuur. Het creëert dus niet alleen sociale, maar ook zakelijke waarde.

SROI

In aanbestedingen van overheden, is vaak een SROI-verplichting opgenomen. Dit staat voor Social Return on Investment. De winnaar van de aanbesteding, moet een gedeelte van het projectbudget besteden aan het (her)introduceren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer over SROI

De werkwijze

We ondersteunen jou als werkgever bij alles wat bij de SROI-verplichting komt kijken, zoals de administratieve verantwoording en het maken van de juiste matches. We gaan stapsgewijs te werk. Jij betaalt alleen de kandidaten, wij zorgen voor de juiste match!

Meer weten over hoe wij te werk gaan bij ondersteuning in de SROI-verplichting?

Onze werkwijze

Deze bedrijven kozen voor Teamwerk

Social Return On Investment is geen last, maar een investering waar óók maatschappelijke voordelen uit worden gehaald.

Edwin Eijsackers Teamwerk

 

Maatschappelijke betrokkenheid

Je moet voldoen aan de SROI-verplichting en wilt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam inzetten. Naast de verplichting, heeft het inzetten van SROI voor jou als werkgever vele voordelen. Denk aan nieuw talent vinden, goede reputatie en maatschappelijke betrokkenheid wat resulteert in verhoogde klantloyaliteit.